Posts

Backpacking to Chiang Mai (Part 3)

Image
Haii guysss! Amacam raya? Baju semua masih muat ke? hahahaha..
Aku tau korang yang masih dalam mood beraya sementara nak tunggu pergi open house tu, marilah baca entry ni santai-santai sambil sumbat kuih tart nenas.


Day 3 - Wednesday (04/05/2016)
Good morning Chiang Rai! Sebelum gosok gigi tu boleh baca entry Part 2 dulu untuk mengingatkan kembali kegigihan aku. Hahahaha!
Aku perlu keluar awal sebab pukul 3 petang nak balik semula ke Chiang Mai, sia-sia je kang kalau kena tinggal bas. Ayuhhhh..sebelum mulakan perjalanan, jangan lupa isi minyak motor!



Ke mana destinasi hari ini???
Karen Long Neck Villagejuga adalah salah satu sebab aku ke Chiang Rai ni. Aku nak tengok sendiri keunikan tribe ini yang sering diperkatakan. Kiranya tak lengkaplah kalau ke Chiang Rai tapi tak sampai ke sini.



Alhamdulillahhhh..kali ni aku tak sesat untuk sampai ke sini! Walaupun mula-mula macam cuak gak sebab jalan nak ke sini sunyi je lepas tu lalu kawasan kebun getah gitu. Nasib baik aku confident yang aku …

Backpacking to Iran (Intro)

Image
Salam..
Akhirnya aku menggagahkan jari jemari untuk start menaip trip ke Iran, which was happen last year! Gila lama punya peram ni...padahal aku paling excited kot trip ni sebab negara rare *masa tahun 2016 lah*sebab agak susah nak cari info yang lengkap untuk travel ke Iran secara backpacking especially untuk solo female backpacker. Aku ada refer few travel blogs omputih yang agak membantu bila dah sampai Iran, tapi aku masih tak puas hati sebab aku nak tau few things sebelum ke Iran especially untuk rakyat Malaysia.
Disebabkan tak jumpa blog dari blogger Malaysia, aku meneruskan usaha dengan mencari dekat Instagram! Hehhh..berhasil jugak! Aku jumpa 2 orang female solo traveler yang dah pernah ke Iran, seorang dari Singapore iaitu Dinamalyana yang aku banyak tanya pasal accomodation & transport manakala seorang lagi dari Malaysia iaitu DarMansor yang aku refer pasal visa.
Backpacking to Iran (Highlights)

Ayuh kita mulakan serba sedikit cerita sebelum ke Iran yang aku sendiri tak…

Backpacking to Chiang Mai, Thailand (Part 2)

Image
Hellooooo..
Yeahhhh!! Aku kembali menulis di sini selepas entry travel bulan Mac yang acah-acah rajin tu. Hahahaha! Bertabah je lah korang kalau dah tak ingat, tapi boleh baca balik Part 1 tu okay? Wehhh..dah setahun berlalu rupanya trip Chiang Mai ni! Kahkahkah..lama betul aku peram, kalau kawen dah dapat anak dah. Sadis!


Day 2 - Tuesday (03/05/2016)
Good morning!! Aku bangun awal oii..mandi & solat Subuh, lepastu lebih kurang pukul 7 aku dah check out menuju ke Chiang Mai bus terminal. Kemana pulak aku nak pergi ni? Heheheh..ayuhhh kita ke Chiang Rai! Tiket aku beli dekat hostel je tapi lepas tu kena tukar payment receipt dekat convenient store untuk dapatkan tiket bas yang betul.
Berjalan keluar menuju ke jalan besar untuk tahan songthew menuju ke bus terminal. Aku macam dah cuak jugak sebab takut tak sempat nak sampai, bus aku kalau tak silap pukul 8.15 pagi. Fuhhh..nasib baik sempat! Aku sampai bus terminal dekat pukul 8 jugak tu! Apalagi..berlari lah ke kaunter tiket sebab n…

Salam Ramadhan 1438

Image
Assalamualaikum...


Bulan yang paling barakah dan yang paling dinantikan sudah tiba, Ramadhan Kareem. Semoga di bulan baik ini kita semua mampu meningkatkan amal ibadat dan mendapat keberkatan Allah.  Elakkan pembaziran terutamanya ketika membeli di bazar Ramadhan, jangan terlalu ikutkan nafsu.

"Ramadan is time to empty your stomach to feed your soul."

Salam Ramadhan untuk semua!

SGD100 Trip to Singapore

Image
Helloooo..its been a while from the last update! Hibernating from the blogger but lively in other social medias.😁  This was my closing trip for 2016, so let me post this short travel entry first since the previous trips were still pending and I need to refresh all the details/photos as well. Lame, Mada! Lame excuse! Padahal cakap je lah malas..hahaha!
Ecewahhhh.. kemain intro in English! Hahaha..no harsh people. Actually, plan untuk ke Singapore ni macam tiba-tiba jugak sebab dah alang-alang attend wedding dekat JB on Saturday, why not masuk Singapore terus kan? Plus, it was a long weekend for Selangor people at that time!
This time aku pergi dengan Syiqa (junior UiTM/tukang jahit/mangsa buli), so we took KTM from JB Sentral to Woodlands at 11.00am. 5 minit je uollsss! Tak sempat nak panas punggung dah sampai ke seberang tambak. Harga tiket pun RM5 jek!
Prosedur biasa, terus ke immigration counter untuk cop passport. Nothing much but for the 1st timer/new passport holder kena isi ar…

Backpacking to Iran (Highlights)

Image
Assalamualaikum!!

Tatkala orang disekeliling mempersoalkan kenapa aku nak ke Iran? Nak jadi syiah ke? Aku hanya tersenyum penuh makna. Iran atau lebih mesra dipanggil Persia, lebih banyak cerita negatif yang disebarkan oleh mainstream media terutamanya media dari barat. Tapi aku rasa aku berhak tahu the real Iran from my own perspective.

So, here I come!

Golestan Palace, Tehran
Azadi Tower, Tehran
Imam Mosque, Isfahan
Sheikh Lotfollah Mosque, Isfahan
Jameh Mosque. Yazd


Hostel rooftop view
Nasir Al-Molk Mosque
Persepolis
Picture was taken by my Japanese friend..thank you Seiji san!

“To travel is to discover that everyone is wrong about other countries.” – Aldous Huxley


p/s: Marilah sama-sama berdoa supaya aku rajin update blog especially untuk entry Iran ni! hahaha..

Backpacking to Chiang Mai, Thailand (Part 1)

Image
Hellooooo!! It's been a while since the last time I blogged about my travel journey. Actually, every time I came back from a trip, I'm so excited to share my journey but my laziness is the main problem. Hahaha! This is actually 2016 trip, maka dekat setahun jugak lah terperam. Sumpah lah kelaut betul mood nak share pasal travel nih. Hommaiiii tak best rasanya sebab nanti in the future takde kenangan. Ok jom kita teruskan! Destinasi yang menjadi pilihan kali ini ialah ke 2 daerah di Thailand. Trip ni boleh tahan dramatik sebab aku cuma ada one way ticket (KUL-CNX) dan memang takde exact plan pun nak stay berapa lama, then bila Sue bagitau date wedding dia baru aku gelabah nak cari tiket balik.

Day 1 - Monday (02/05/2016)
To cut it short, the journey begins..Macam biasa tidur dekat airport sebab flight pepagi ayam (0655 am), sebelum boarding solat Subuh dulu ye anak-anak! Sambil-sambil tu baru aku plan itinerary, sejenis takde details lengkap pun. Ahhh kita redah je! Janji d…