Posts

Backpacking to Iran (TEHRAN - Part 1)

Image
Haiii..guysss!

Setelah setahun trip ke Iran, baru hari ni aku menggagahkan diri untuk menaip entry yang dok terperap kat draft. Maybe ada certain info yang dah tak valid, maka tak dapatlah aku nak tolong ye. Sila google sendiri lah untuk latest info, aku cuma nak share journey aku je. Semua sudah bersedia ke? Ok ayuh kita meneruskan pengembaraan ke bumi Parsi yang penuh dengan kejutan dan rahsia.

Intro boleh baca dulu sebagai warm up sebelum perjalanan bermula. Gittewww!

Iran is an Islamic republic on the Persian Gulf with historical sites dating to the Persian Empire. Extensive marble ruins mark Persepolis, the empire’s capital founded by Darius I in the 6th century B.C. The modern capital, Tehran, is home to opulent Golestan Palace, seat of the Qajar Dynasty (1794–1925), plus modern landmarks such as the 435m-high Milad Tower.

Macam biasa naik bus dari TBS ke KLIA2 dan terus menuju ke depature hall memandangkan aku takde nak drop luggage dekat counter. Usha-usha dulu keadaan kat gate…

Backpacking to Chiang Mai (Final)

Image
Haiiii...serius lahhh, lama gila aku tinggalkan blog tak update! Apa nak jadik lah, padahal bukannya busy travel pun. Tahun ni aku rasa tahun paling sendu aku travel, budget kelaut dalam dan takde promo ticket yang menarik hati. Sampaikan aku jadik stress bila orang tanya "Lepas ni travel ke mana?"
Aku rasa elok lah kiranya aku habiskan cerita trip ke Chiang Mai, walaupun takde yang baca lagi..tapi cukuplah buat kenangan aku sendiri. *tetiba cam emo*

Aku sendiri pun dah lupa mana last stop entry lepas..makanya memang kena refer Part 3 untuk menyambung kembali cerita di Chiang Mai.



Day 4 - Thursday (05/05/2016)

Good morning! Last day in Chiang Mai, flight aku balik KL petang jadi aku masih ada banyak masa dan sempat lah nak explore lagi. So, kemana kita nak pergi? Hostel takde breakfast jadinya aku siap-siap terus ke 7 Eleven untuk beli fruit juice & chocolate, cukuplah tu buat alas perut. Plan aku pagi ni nak ke Doi Suthep dan transportation yang paling sesuai ialah dengan…

Backpacking to Chiang Mai (Part 3)

Image
Haii guysss! Amacam raya? Baju semua masih muat ke? hahahaha..
Aku tau korang yang masih dalam mood beraya sementara nak tunggu pergi open house tu, marilah baca entry ni santai-santai sambil sumbat kuih tart nenas.


Day 3 - Wednesday (04/05/2016)
Good morning Chiang Rai! Sebelum gosok gigi tu boleh baca entry Part 2 dulu untuk mengingatkan kembali kegigihan aku. Hahahaha!
Aku perlu keluar awal sebab pukul 3 petang nak balik semula ke Chiang Mai, sia-sia je kang kalau kena tinggal bas. Ayuhhhh..sebelum mulakan perjalanan, jangan lupa isi minyak motor!



Ke mana destinasi hari ini???
Karen Long Neck Villagejuga adalah salah satu sebab aku ke Chiang Rai ni. Aku nak tengok sendiri keunikan tribe ini yang sering diperkatakan. Kiranya tak lengkaplah kalau ke Chiang Rai tapi tak sampai ke sini.



Alhamdulillahhhh..kali ni aku tak sesat untuk sampai ke sini! Walaupun mula-mula macam cuak gak sebab jalan nak ke sini sunyi je lepas tu lalu kawasan kebun getah gitu. Nasib baik aku confident yang aku …

Backpacking to Iran (Intro)

Image
Salam..
Akhirnya aku menggagahkan jari jemari untuk start menaip trip ke Iran, which was happen last year! Gila lama punya peram ni...padahal aku paling excited kot trip ni sebab negara rare *masa tahun 2016 lah*sebab agak susah nak cari info yang lengkap untuk travel ke Iran secara backpacking especially untuk solo female backpacker. Aku ada refer few travel blogs omputih yang agak membantu bila dah sampai Iran, tapi aku masih tak puas hati sebab aku nak tau few things sebelum ke Iran especially untuk rakyat Malaysia.
Disebabkan tak jumpa blog dari blogger Malaysia, aku meneruskan usaha dengan mencari dekat Instagram! Hehhh..berhasil jugak! Aku jumpa 2 orang female solo traveler yang dah pernah ke Iran, seorang dari Singapore iaitu Dinamalyana yang aku banyak tanya pasal accomodation & transport manakala seorang lagi dari Malaysia iaitu DarMansor yang aku refer pasal visa.
Backpacking to Iran (Highlights)

Ayuh kita mulakan serba sedikit cerita sebelum ke Iran yang aku sendiri tak…

Backpacking to Chiang Mai, Thailand (Part 2)

Image
Hellooooo..
Yeahhhh!! Aku kembali menulis di sini selepas entry travel bulan Mac yang acah-acah rajin tu. Hahahaha! Bertabah je lah korang kalau dah tak ingat, tapi boleh baca balik Part 1 tu okay? Wehhh..dah setahun berlalu rupanya trip Chiang Mai ni! Kahkahkah..lama betul aku peram, kalau kawen dah dapat anak dah. Sadis!


Day 2 - Tuesday (03/05/2016)
Good morning!! Aku bangun awal oii..mandi & solat Subuh, lepastu lebih kurang pukul 7 aku dah check out menuju ke Chiang Mai bus terminal. Kemana pulak aku nak pergi ni? Heheheh..ayuhhh kita ke Chiang Rai! Tiket aku beli dekat hostel je tapi lepas tu kena tukar payment receipt dekat convenient store untuk dapatkan tiket bas yang betul.
Berjalan keluar menuju ke jalan besar untuk tahan songthew menuju ke bus terminal. Aku macam dah cuak jugak sebab takut tak sempat nak sampai, bus aku kalau tak silap pukul 8.15 pagi. Fuhhh..nasib baik sempat! Aku sampai bus terminal dekat pukul 8 jugak tu! Apalagi..berlari lah ke kaunter tiket sebab n…